Βιογραφικό

Ο συνθέτης και συγγραφέας Κώστας Μυλωνάς γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νίκαια του Πειραιά. Οι μουσικές σπουδές του ήταν περιορισμένες και μάλλον θεωρείται αυτοδίδακτος.

Ως συνθέτης έχει ασχοληθεί με όλα σχεδόν τα είδη της μουσικής. Μουσική στο θέατρο, στον κινηματογράφο, μουσική για πιάνο, για κιθάρα, για διάφορους συνδυασμούς οργάνων και για ορχήστρα. Κύκλους τραγουδιών καθώς επίσης και πολλά μεμονωμένα τραγούδια. Στο θέατρο συνεργάστηκε με αρκετούς επαγγελματικούς θιάσους:  Έλσα Βεργή, Λυκούργος Καλλέργης, καθώς και με διάφορες ομάδες τέχνης. Επίσης συνεργάστηκε με την κρατική τηλεόραση και το ραδιόφωνο γράφοντας μουσική σε θεατρικά έργα και λογοτεχνικές σειρές.

   

Στον κινηματογράφο έγραψε μουσική σε πέντε ταινίες οι περισσότερες από τις οποίες βραβεύτηκαν σε ελληνικά και ξένα διεθνή φεστιβάλ όπως η ταινία «Πρέσπες» του Τάκη Χατζόπουλου «Φάκελος Πολκ» στον αέρα του Δ. Γρηγοράτου.

Στο χώρο του τραγουδιού η συμβολή του υπήρξε ιδιαίτερα θετική και αξιοπρόσεκτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τραγούδια του κύκλου: Του έρωτα και της ερημιάς την εποχή που γράφτηκαν (1966-1969) αποτελούσαν την πρωτοπορία στο χώρο. Έχει γράψει πάνω από εκατό τραγούδια σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου, Μενέλαου Λουντέμη, Μάνου Ελευθερίου, Γιάννη Νεγρεπόντη, Κωστούλας Μητροπούλου, Άκου Δασκαλόπουλου, Στέλιου Γεράνη, Γιάννη Σάμπα, Τάκη Φάβιου, Φάνη Αναβάλογλου, κ.ά. τα οποία ερμηνεύτηκαν από σημαντικούς τραγουδιστές όπως. Καίτη Χωματά, Δώρος Γεωργιάδης, Βάσια Ζήλου, Σοφία Μιχαηλίδου, Ράνια Κυριαζή, Γιώργος Μπαγιώκης, Τάκης Φάβιος, Μανώλης Χατζημανώλης κ.ά.

Ηχογράφησε για τη δισκογραφία σαράντα δύο από αυτά που περιλαμβάνονται σε δύο δίσκους LP και σε άλλους 45 στροφών και τα οποία κυκλοφόρησαν από τις δισκογραφικές εταιρείες: LYRA, ZODIAC, MINOS, κλπ. Τα τελευταία χρόνια κυκλοφόρησαν δέκα CD με έργα για κιθάρα ή κιθάρες και για πιάνο, ένα CD για πιάνο και δύο φωνές: «Όταν η κιθάρα τραγουδάει», «Αναπολήσεις», «Μέρες Φθινοπώρου», «Τραγούδια χωρίς λόγια», «Our Old House», «Άσμα Ασμάτων», «Μποτίλια στο Πέλαγο», «Του Έρωτα και της Ερημιάς». Σε κάποια από αυτά τα CD ερμηνευτές είναι διακεκριμένοι σολίστες όπως: Ναταλία Μιχαηλίδου (πιάνο), Δημήτρης Κοτρωνάκης (κιθάρα), Παναγιώτης Δράκος (φλάουτο), Sergiu Nastasa κ.ά. Μέσα στη μουσική του δραστηριότητα περιλαμβάνονται επίσης αμέτρητες εκπομπές στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο, εκπομπές πορτρέτα για το έργο του, καθώς και άλλες στις οποίες συμμετείχε είτε με την ιδιότητα του συνθέτη είτε με αυτή του συγγραφέα.  

Αμέτρητες συναυλίες στην Αθήνα και σε ολόκληρη την επικράτεια μερικές από αυτές καλύφτηκαν από την κρατική τηλεόραση. Επίσης έχει διευθύνει την ορχήστρα του φεστιβάλ τραγουδιού Θεσσαλονίκης το 1982 πραγματοποιώντας ατομική συναυλία στα πλαίσια του θεσμού. Έργα του έχουν παιχθεί σε πολλές χώρες του κόσμου, όπως: Αγγλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κύπρος, Μεξικό, Η.Π.Α., Καναδάς κ.ά.

Ως συγγραφέας έχει γράψει μελέτες και άρθρα σε διάφορες εφημερίδες: «Καθημερινή», «Ελευθεροτυπία», «Έθνος» και περιοδικά αυστηρού πνευματικού περιεχομένου όπως «Διαβάζω», «Προσανατολισμοί» και άλλα. Οι τέσσερις τόμοι, άνω των χιλίων τετρακοσίων σελίδων, μελέτη του «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ» (εκδόσεις Κέδρος), η οποία αποτελεί παρθενική κατάθεση στο χώρο της ιστορικής έρευνας γύρω από το θέμα αυτό, χαρακτηρίσθηκε ως έργο υψίστης λαογραφικής αξίας απ όλα τα μέσα ενημέρωσης και τους αρμόδιους φορείς ήτοι: ημερήσιος και περιοδικός τύπος, τηλεόραση, ραδιόφωνο, υπουργείο πολιτισμού, κ.λπ.

Κορυφαίοι συνθέτες και πνευματικοί άνθρωποι όπως για παράδειγμα ο Μίκης Θεοδωράκης, Κώστας Γεωργουσόπουλος, Λευτέρης Παπαδόπουλος και άλλοι, σχολίασαν άκρως επαινετικά το έργο αυτό το οποίο έτυχε θεαματικής υποδοχής από το κοινό (μπεστ σέλερ το 1986) και κριτικούς. Επίσης αγοράστηκε από το υπουργείο Πολιτισμού. Αποτελεί μοναδικό και αναντικατάστατο βοήθημα για τους σπουδαστές των τμημάτων Μουσικολογίας που υπάρχουν σε ορισμένα πανεπιστήμια της χώρας αλλά και του εξωτερικού. 

Το βιβλίο του «ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ» (εκδόσεις Κέδρος), είναι μελέτη Παγκοσμίου κύρους και εμβέλειας και θεωρείται από τους ειδικούς ως μια από τις πιο έγκυρες και πλήρεις εργασίες που έχουν γίνει γύρω από το θέμα αυτό σε ολόκληρο τον κόσμο. Ήδη διδάσκεται επισήμως σε πολλά πανεπιστήμια της χώρας.

Το βιβλίο του «H ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ» είναι η μοναδική, η πληρέστερη και η εγκυρότερη μελέτη που έχει γίνει στον τόπο μας γύρω από το θέμα αυτό. 

Ο Κώστας Μυλωνάς έχει κάνει πλήθος διαλέξεων σε πανεπιστήμια και άλλους πολιτιστικούς φορείς για τη μουσική, τον κινηματογράφο, την ποίηση, το θέατρο, την πεζογραφία. Δίδαξε επί σειράν ετών σε δραματικές και κινηματογραφικές σχολές καθώς και σε διάφορα σεμινάρια μουσικής και ραδιοφωνικής επιμόρφωσης. Διετέλεσε διευθυντής του μουσικού τμήματος του ραδιοφωνικού σταθμού Ράδιο 5 της Διαδημοτικής επιχείρησης των πέντε δήμων: Νίκαιας, Κορυδαλλού, Κερατσινίου, Δραπετσώνας, Περάματος. Υπήρξε επί σειράν ετών συνεργάτης της ΕΡΑ όπου πραγματοποίησε εκπομπές αρχείου γύρω από την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού. Το 1978 πήρε το βραβείο μουσικής στο θεατρικό φεστιβάλ Ιθάκης. Το 1986 πήρε το πρώτο βραβείο δοκιμίου του Δήμου Αθηναίων για τη μελέτη του «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ». 

Έχει αποσπάσει εγκωμιαστικές κριτικές για τη μουσική του στο θέατρο στον κινηματογράφο και τη δισκογραφία αλλά τη μερίδα του λέοντος σε δημοσιότητα και αποδοχή πήρε από τα βιβλία του και ιδιαίτερα από την «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ». Επίσης έχουν εκδοθεί σε παρτιτούρες τα έργα του: «Our Old House», σε εκδόσεις Clear Note (Η.Π.Α.), «Όταν η κιθάρα τραγουδάει», «Του έρωτα και της ερημιάς», «Μέρες Φθινοπώρου», «Δύo λαϊκές σουΐτες», «Tango No 1» και «Valse No 2» για συμφωνική ορχήστρα και «Άσμα Ασμάτων» (μεταγραφή Λευτέρη Παπαδόπουλου) σε εκδόσεις Νάκας-Παπαγρηγορίου και «Αναπολήσεις», «Τραγούδια χωρίς λόγια» σε εκδόσεις Φίλιππος Νάκας. Το Φεβρουάριο του 2009 συνεργάστηκε με την Κ.Ο.Α. (Κρατική Ορχήστρα Αθηνών) πραγματοποιώντας συναυλία στα πλαίσια του: ΚΥΚΛΟΣ «200 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΥΡΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ», καθώς και το Μάρτιο του 2013 με τις «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ».

 

Επικοινωνία:

Tηλέφωνο: 210 8950537 - 697 4892666

E-mail: info@kostasmilonas.gr

 

 

 

πάνω